Blog

Over monsterstemmen en afzwemmen

Op 9 december 2017 mocht mijn zoontje afzwemmen voor diploma A.
Hij was in februari van datzelfde jaar begonnen dus wij waren ZO verrast toen wij nog geen jaar later dan zijn eerste zwemles van zijn juf te horen kregen dat hij toen al mocht afzwemmen.

We zwommen in een heel klein zwembad (en ook zo heerlijk in hele kleine groepjes) dus mochten we voor het afzwemmen drie keer oefenen in het grote-afzwembad op een half uur rijden vanaf thuis. Wat was hij zenuwachtig toen we voor het eerst gingen. Ineens dacht hij dat hij niets meer kon van wat hij had geleerd. De dag voor de eerste diploma-oefen-les zat hij zo in zak en as dat hij ervan moest huilen en een opbeurend “ja maar je kunt het hartstikke goed” van mij niet meer hielp. Hij geloofde niet meer in zichzelf, dat was duidelijk.

“Dat zijn de monsterstemmen in je hoofd,” vertelde ik. Lennon keek me vragend aan. “Bijna iedereen heeft monstertjes in zijn hoofd,” zei ik “Die monstertjes zeggen onaardige dingen tegen je, die meestal niet waar zijn.” “Heb jij ze ook?” vroeg Lennon toen. “Ja hoor,” zei ik terwijl ik dacht: “Ik zal jou nu maar niet vertellen hoeveel last ik van die rot-monsters heb…” “Tegen mij zeggen de monstertjes dat ik niet kan tekenen,” vertelde ik. Lennon keek me fel aan met zijn grote bruine ogen. “Maar dat is helemaal niet waar mama,” zei hij verontwaardigd, “ze jokken tegen jou!” “Dat klopt helemaal,” zei ik. “Ik weet best dat ik kan tekenen en jij weet best dat jij kunt zwemmen toch?” “Die monstertjes jokken tegen alle mensen waar ze bij gaan wonen … en het is onze taak om duidelijk tegen ze te zeggen dat we niet geloven wat ze ons vertellen en dat we wel geloven wat wij onszelf zeggen.” Lennon snapte het gelijk en zei: “dan ga ik ze nu vertellen dat ik het wel kan, de zwemjuf heeft mij toch niet voor niets opgegeven voor het diploma A!” Huppelend pakte Lennon zijn zwemtas en huppelend ging hij naar zijn diploma-oefen-les. Blij kwam hij uit de les! “Nu vind ik het ineens niet meer moeilijk,” zei hij lachend, “ik heb er zin in als ik ga afzwemmen, in het het grote-afzwembad, ik help mijn vriendinnetje wel als ze niet zo goed durft.” “Doe jij dat maar jongen,” zei ik. Stiekem pinkte ik een traantje van ontroering weg. Doe jij dat maar …

Op 9 december mocht Lennon afzwemmen voor diploma A.
Voordat we vetrokken zei hij: “Ik kan echt heel goed zwemmen en ik ga mijn A-diploma halen.” Een prachtige positieve affirmatie. Wij gingen kijken en genieten, de monstertjes lieten we thuis!

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *